Søvnpolitik

Dagtilbud Norvests søvnpolitik gennemgås ved velkomst-, overleverings- og øvrige samtaler, så længe barnet har behov for søvn i institutionen.

Gode søvnvaner grundlægges i barndommen af voksne, der respekterer det enkelte barns skiftende søvnbehov. Disse søvnvaner sikres ved et godt samarbejde mellem forældre og personale i institutionen.

Det er vigtigt for børns udvikling, læring og generelle trivsel, at børn får dækket deres behov for søvn når de har brug for det. Børn sover det de har brug for, hverken mere eller mindre og det er derfor vigtigt, at børn ikke vækkes. Søvnen er livsnødvendig for at både kroppen og hjernen kan udvikle sig optimalt, og for at immunforsvaret udvikler modstandskraft over for smitsomme sygdomme.

Et udhvilet barn leger og lærer bedre end et træt og udkørt barn. Hvis barnet ikke sover nok, øges dannelsen af hormonet kortisol og barnet bliver dermed stresset.

Der kan være mange årsager til, at børns søvnrytme i perioder bliver forstyrret. De mest almindelige årsager er:

  • Sygdom og væske i ørerne
  • Mareridt, angst og utryghed
  • Familie- og andre arrangementer udover normal sengetid
  • Sult, varme og støj
  • Bevidstheden om at gå glip af noget og være ladt alene
  • Stress og overstimulering
  • At barnet holdes vågen, når det har behov for at sove
  • Afbrudt søvn om dagen ødelægger barnets indsovning om aftenen

Retningslinjer for børns søvn i Dagtilbud Nordvest

Der er fokus på børnenes individuelle behov for søvn og søvnmønstre. Børn sover ikke mere end de har brug for. For nogle børn er en lur på halvanden time nok, mens andre let kan sove 3 timer.

Trætte børn tilbydes et hvil/en lur – også i børnehaven. Middags luren kan være en velkommen pause for barnet i en travl, stressede, støjende og krævende hverdag – og derfor skal den hverken skippes eller forkortes.

Sovende børn vækkes som udgangspunkt ikke. Hvis barnet bliver vækket efter en time, vil det typisk være midt i den dybe søvn, hvorfor det vil være pjevset og pirrelig resten af dagen. Samtidig gør det, at barnet bliver endnu mere overtræt og har endnu sværere ved at falde i søvn om aftenen, fordi døgnets samlede søvnmønster er blevet brudt.

Det pædagogiske personale kan rådgive forældrene, hvis der opleves udfordringer hjemme i forbindelse med putningen og/eller nattesøvnen. De fleste forældre vil i perioder opleve sådanne vanskeligheder, som oftest skyldes barnets udviklings niveau.

Praksis i institutionen: De mindste børn puttes i barnevogn eller krybbe og sover ude eller i krybberum. De større børn tilbydes en middagslur indenfor på en madras.

Børns behov for søvn

Alder Timer (ca.) Søvn om natten (ca.)
1-4 uger 15-18 timer Små vågne perioder. Får mad hver 1-3 timer døgnet igennem
1-6 mdr. 14-15 timer Længste søvnperiode 3 - 4 timer (få børn sover mindst 5 timer i træk* om natten)
7-12 mdr. 14-15 timer 70 - 80 % sover igennem om natten. 2 søvnperioder om dagen. Søvncyklus varer ca. 50 minutter (voksnes ca. 90 min.)
1-3 år 12-14 timer Middags søvn 1½-3 timer

Når barnet er 4-6 år sover barnet 10 - 12 timer om natten.

Mange børn kan have brug for middagssøvn helt op til 5 års alderen. Og omkring barnets 6 års alder ligner barnets søvncyklus voksnes, men dets søvnbehov er stadig større (på ca. 10-11 timer) end voksnes.