Inden barnet bliver lagt ud at sove, tager vi os tid til at hjælpe den enkelte med f. eks afklædning, komme på potte, toilet eller få skiftet ble.
De fleste børn sover middagssøvn i institutionen.
De yngste børn sover i barnevogn eller krybbe. De bliver puttet med sut, bamser o.a. efter behov
De store børn sover inde på madrasser, hvor vi hygger med historielæsning eller sang, og den voksne sidder hos børnene, til de sover. De vågne børn leger på stuen.
Det er vores holdning, at de yngste børn skal følge deres egen søvnrytme, og vi vækker derfor helst ikke børnene.
Det er vores erfaring, via forældre feedback, at børn, som bliver vækket, har mindre overskud til at lege og derfor ofte bliver kede af det. Det er også vores erfaring, at børn ikke falder tidligere i søvn om aftenen, selvom vi vækker barnet i institutionen.
I Svalereden er der madordning – det vil sige at børnene får alle måltiderne. Maden tilberedes i vores køkken. Madordningen er et tilbud, som forældrene stemmer om, hvert andet år.
Måltiderne her er højt prioriteret, - vi vil gerne give børnene sunde kostvaner og hyggeligt samvær omkring spisningen.
Vi har ansat en husassistent til at tilberede måltiderne.
Husassistenten har ansvaret for at tilrettelægge kosten således, at måltiderne er så varierede og ernæringsmæssige korrekte som muligt.
Hun laver madplan for en uge ad gangen. Madplanen kan ses på opslagstavle og AULA.
Vi serverer varm mad 3 gange og rugbrød 2 gange om ugen.
Børnene kan få morgenmad hver dag indtil kl.7.30.
Børnene tilbydes havregrød, havregryn, havrefras og mælk.
Derudover får børnene brød og frugt/grønt om formiddagen og om eftermiddagen
Børnene bliver tilbudt mælk eller vand til måltiderne.
Børn under 1 år følger deres egen kostplan og spisetider.
Børn under 1 år tilbydes mælkeerstatning, grød, kartofler og grøntsager.
Vi taler løbende med forældrene om den individuelle kostplan.
Vi er opmærksomme på at begrænse brugen af sukker, og vi tilbyder ikke børnene slik eller kage i institutionen.
Vi rådgiver os med forældre og sundhedsplejerske omkring allergibørn.
Hvis et barn skal undgå mælk, gluten eller andet i kosten, beder vi om en lægeerklæring. Hvis børn er vegetarer eller af religiøse årsager ikke spiser svinekød, tager vi hensyn til dette.
Alle børnene har et garderoberum, hvor deres overtøj og udetøj opbevares. I børnehaven opbevares der ligeledes skiftetøj i skabet. Skabene er små, det er derfor muligt at hænge flyverdragt/regntøj på en knag på badeværelset. I vuggestuen har hvert barn en kurv på badeværelset – heri er der ekstra tøj og sovetøj. Ved første kontaktbesøg, vil I få vejledning af personalet i forhold til hvad der er godt udetøj i, samt hvilket og hvor meget tøj der skal være som skiftetøj.
Påklædning
Da børnene er ude hver dag, skal de have praktisk tøj med. Tøj som også kan bruges ude og som gerne må blive beskidt.
Børnene skal have et sæt skiftetøj liggende på deres rum, vi har ofte brug for det i forbindelse med leg med vandpytter og vandhaner.
HUSK regntøj og gummistøvler
Hjemmesko/skiftesko skal medbringes.
Navn i tingene, kan være til stor hjælp både for os og jer som forældre
I forbindelse med regn og sne, er det jeres ansvar som forældre, at sørge for at flyverdragt, vanter, hue m.m. er tørt til næste dag.
Det er forældrene der holder orden på børnenes rum,
og sørger for, at der er skiftetøj i kurven/skabet.
Det er en stor hjælp for os, i forbindelse med rengøringen, hvis I sætter jeres barns fodtøj op på rummet ved afhentning.
Snører i jakker og halstørklæder kan være til fare under leg, erstat snørerne med en elastik.
Til at varme omkring halsen, er en elefanthue eller ”halse-disse” god.
Børnene skal smøres hjemmefra. Derudover smører vi børnene til middag, de dage der er behov for det.
Vi følger rådene fra kræftens bekæmpelse med hensyn til ophold i solen.
HUSK, at det er vigtigt med dækkende tøj og kasket/bøllehat.
Ved spirerne har vi en bleordning, hvor man som forældre medbringer en pakke bleer 1 gang om måneden. I vil få nærmere information af personalet ved første besøg.
Vi har et børnebibliotek ved indgangen, hvor det er muligt at låne børnebøger.
Når i låner noget med hjem, skriver i nummeret (som står på første side i bogen eller på skilt på kufferten) i lånebogen, samt navnet på jeres barn. Lånebogen står på øverste hylde.
Vi vil gerne at materialerne kun lånes i korte perioder – tanken er at I sammen med jeres barn, kan ”låne” den bog I gerne vil hjem og læse eller læse som godnathistorie. For børn er der god læring i at læse samme bog flere gange – så, det vi forstår ved korte perioder = den tid i som familie bruger på bogen/kufferten, til I gerne vil låne noget nyt.
Udvalget af bøger er bøger der er velegnede til dialogisk læsning eller har et tema man kan snakke med sit barn om.
Kufferterne er lavet som temaer – her er der tænkt læring i forhold til bogstaver, farver osv. Men også at vi får læst nogle af de klassiske eventyr. Udover at der er en bog i kufferten, er der også noget visuelt eks. et spil, figur, bamse o.l.
I Svalereden har vi udover de fysiske rammer i institutionen også en kolonihave.
Vi vil gerne give børnene en oplevelse af, at vi først gør jorden klar - derefter sår - luger m.m., for til sidst at høste og anvende afgrøderne i vores hverdag.
I 2009 fik vi tilbudt et stykke jord af vores gode ven Gårdejer Knud, som i forvejen har stillet en lille skov til fri afbenyttelse.
Dette blev starten på Haven, som vi kalder den.
Den har gennem årene udviklet sig til en dejlig kolonihave, hvor både børn og voksne tilbringer mange timer.
Denne skønne have giver os mulighed for på en spændende måde at komme omkring læreplanstemaerne.
Vi vil gerne fejre børnenes fødselsdag her i institutionen. Aftal med personalet på stuen, hvordan I ønsker at Jeres barn skal fejres.
Børnene tilbydes ikke slik eller kage i Svalereden.
Undtagelser kan være, når børnene holder fødselsdag eller afskedsfest, hvor I gerne vil medbringe noget, som jeres barn kan dele ud. Vi opfordrer dog forældrene til at begrænse det usunde og i stedet medbringe f. eks frugt, popcorn, pølsehorn eller boller – Spørg gerne personalet på stuen.
Vi synger fødselsdagssang og råber HURRA.
I Svalereden lægger vi vægt på hvert år at vende tilbage til nogle udvalgte traditioner.
Vi tager udgangspunkt i børnenes alder og tilpasser aktiviteterne til deres udviklingstrin og behov.
I februar fejrer vi fastelavn, og vi slår katten af tønden.
Senere på dagen spiser vi fastelavnsboller.
Børnene må gerne være udklædte eller have udklædningstøj med hjemmefra. Ikke alle børn har lyst til at være klædt ud eller blive malet i ansigtet, dette er helt i orden. Kom og lav en aftale med os.
Sommer og julearrangement holdes sammen for både vuggestue og børnehave. Den planlægges og afholdes af forældreforeningen.
Der holdes en fest om sommeren og julestue i december.
Til jul bager vi og laver julepynt sammen med børnene, og hver dag julehygger vi på stuerne med kalenderlys og julesange.
Derudover har vi en besøgsdag, hvor alle forældre, bedsteforældre og andre er velkomne. Vi holder dagen i foråret, hvor børnene medbringer en lille blomst som de planter sammen med den de har besøg af.
Vi bruger offentlige transportmidler når vi er på ture væk fra Asferg. Det kan være en bus vi selv har bestilt – det kan være den offentlige rutebil eller skolebussen.
Dagtilbudsleder:
Claus Bossow
Claus.Bossow@randers.dk
Pædagogisk leder for Svalereden:
Kirsten Christensen tlf.: 29636836
kirsten.christensen@randers.dk
Åbningstid:
Mandag til torsdag: 6.25-16.40
Fredag kl. 6.25-15.55
I Randers kommune er vi i gang med at implementere en ny sprogvurdering for de 3-6 årige, som hedder Sprogvurdering 3-6, fra 1.marts 2019.
I Randers kommune sprogvurderer vi fremover børnene, når de er 3 år og 5 år med et nyt sprogvurderingsmateriale, som hedder Sprogvurdering 3-6.
Sprogvurdering 3-6 er et materiale, der er forskningsbaseret og udviklet af Børne- og socialministeriet.
Det er et sammenhængende materiale, som kan bruges til at vurdere ét og tosprogede børns sprogtilegnelse i alle aldersgrupper fra 3-6 år i børnehaven og i starten af børnehaveklassen. Sprogvurdering 3-6 gør det muligt at følge det enkelte barns sproglige udvikling fra dagtilbud til skole.
Sprogvurderingen viser en profil af barnets talesproglige færdigheder og før-skriftsproglige færdigheder. I forhold til alder vurderes børnene således ved 3 og 4 år på deres:
- Ordforråd
- Sprogforståelse
- Kommunikative færdigheder
- Lydlig opmærksomhed
Og ved 5 år også på deres:
- Bogstavkendskab
- Skriftsprogskompetencer
Børns tidlige udvikling af sprogfærdigheder og færdigheder i at afkode, forstå og anvende tegn – herunder bogstaver og tal, er af afgørende betydning for deres skolegang og videre færd i livet.
Via sprogvurderingen af børn der går i dagtilbud, skabes et solidt grundlag for at tilrettelægge en målrettet indsats i det pædagogiske arbejde, såvel i planlagte pædagogiske aktiviteter, som i hverdagens rutiner samt i legen som forskellige læringsmiljøer i dagtilbuddet.
Når det er tid til at sprogvurdere dit barn, vil dit barns dagtilbud kontakte dig og give dig information om sprogvurderingen. Hvis dit barns dagtilbud på baggrund af sprogvurderingen skønner, at der er behov for en indsats for at hjælpe dit barns sproglige udvikling, vil dit barns dagtilbud kontakte dig med et oplæg til samarbejde omkring dette.
Du kan til enhver tid kontakte lederen af dit barns dagtilbud for mere information om sprogvurderingsarbejdet i dagtilbuddet.
Sprogvurdering af de 2 årige
I Randers kommune fortsætter vi med at sprogvurdere de 2 årige med materialet TRAS, da det nye sprogvurderingsmateriale er udviklet til børn fra 3 årsalderen.
Personalet benytter sig i skiftende omfang af at optage og gennemse video som led i det pædagogiske arbejde. Videoen vil have fokus på relationen mellem barn/voksen, og den voksnes evne til at indgå i dette samspil, for hele tiden at dygtiggøre os på dette felt.
Video kan også være for at dele oplevelser fra hverdagen til forældremøde o. lign. arrangementer.
Videooptagelserne vil:
- Blive anvendt internt af personalet
- Blive anvendt internt ved uddannelse af personalet med eksterne fagpersoner/undervisere
- Blive behandlet som internt materiale og derfor være omfattet af reglerne om tavshedspligt
- Blive brugt ved forældre arrangementer.
- Blive destrueret efter brug, eller senest når barnet forlader institutionen.
Ved særlig skriftligt samtykke med forældrene, kan der gives tilladelse til at bruge klippene udenfor institutionen. F. eks i forbindelse med uddannelse af personalet .